specific gravity, ειδικό βάρος
@anemoesa_lab

Ειδικό βάρος καλλυντικού και ποια η διαφορά του από το ιξώδες. #idikovaros #chemistry #skincare #anemoesalab #anemoesacom #specificgravity

♬ πρωτότυπος ήχος – Anemoesa_Lab

Ας δούμε τι είναι το ειδικό βάρος σε ένα καλλυντικό προϊόν;

Το ειδικό βάρος σε ένα καλλυντικό προϊόν αναφέρεται στο βάρος του προϊόντος ανά όγκο, συνήθως μετρημένο σε γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό (g/cm³) ή ορισμένες φορές σε μιλιλίτρα ανά γραμμάριο (ml/g). Αυτή η μέτρηση είναι σημαντική για εμάς τους κατασκευαστές καλλυντικών γιατί δείχνει πόσο πυκνό είναι το προϊόν.

Το ειδικό βάρος μπορεί να επηρεάζει την αίσθηση, την εφαρμογή και τη συμπεριφορά του προϊόντος στο δέρμα.

Προϊόντα με χαμηλό ειδικό βάρος μπορεί να αισθάνονται ελαφριά και αέρινα, ενώ αυτά με υψηλό ειδικό βάρος μπορεί να φαίνονται πιο πυκνά και κρεμώδη.

Συνήθως, αυτή η πληροφορία δίνεται στη συσκευασία του προϊόντος και μπορεί να βοηθήσει τους καταναλωτές να καταλάβουν την υφή και τη σύσταση του προϊόντος πριν το αγοράσουν.

Ποια είναι η διαφορά του ειδικού βάρους και του ιξώδους στα καλλυντικά;

Το ειδικό βάρος και το ιξώδες είναι δύο διαφορετικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με τη ρεολογία των καλλυντικών προϊόντων, αλλά αντιπροσωπεύουν διαφορετικές πτυχές της συμπεριφοράς τους.

  1. Ειδικό Βάρος:
    • Το ειδικό βάρος αναφέρεται στο βάρος του προϊόντος σε σχέση με τον όγκο του.
    • Παρέχει πληροφορίες σχετικά με το πόσο πυκνό ή ελαφρύ είναι το προϊόν.
  2. Ιξώδες:
    • Το ιξώδες αναφέρεται στην αντίσταση του υγρού ή της γέλης ή της κρέμας (γενικά του εκάστοτε προϊόντος) στην ροή. Είναι ένα μέτρο για την “πηλότητα” ή τη “ρευστότητα” ενός προϊόντος.
    • Καλλυντικά με υψηλό ιξώδες είναι πιο πηλώδη και παχύρρευστα, ενώ αυτά με χαμηλό ιξώδες έχουν μια ελαφρώς πιο ρευστή υφή.

Και τα δύο χαρακτηριστικά είναι σημαντικά για την εμπειρία του χρήστη και την εφαρμογή των προϊόντων.

Καταναλωτές και κατασκευαστές συχνά λαμβάνουν υπόψη και τα δύο κατά την επιλογή ή τη δημιουργία καλλυντικών προϊόντων.

Σημαντικό: Το ειδικό βάρος, το ιξώδες και το pH ενός καλλυντικού είναι οι τρεις (3) κατευθυντήριες γραμμές ενός “φορμουλάτορα” – δημιουργού ενός καλλυντικού.

Φυσικά πάντα σε συνάρτηση με τι προϊόν αποσκοπεί ο δημιουργός να φτιάξει σε σχέση με την αγορά, το κοινό, την στόχευση και την εμπορική πολιτική που θα ακολουθήσει ο ίδιος ή η εκάστοτε εταιρεία που θα το κυκλοφορήσει στην αγορά.

Αλλά ακόμα και ο όρος “αγορά” είναι πολύ βασικός, γιατί μπορεί να απευθύνεται ένα καλλυντικό σε ειδικό κοινό με ειδικότερες απαιτήσεις και εκεί όλα τα δεδομένα και οι πληροφορίες πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν υπό την ομπρέλα του τελικού συνολικού σκοπού.

Στο βίντεο που προηγήθηκε θα δείτε και κάποια επιπλέον παραδείγματα.

elGreek